Poor Things | Εκσυγχρονισμός των Κλασικών παραμυθιών


Λοιπον; Τι είναι το Poor Things?

Είναι η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Μια ταινία που μέσα απο γνώριμες αφηγήσεις αλλα με νέα προσέγγιση σε αυτές, προκαλεί τόσο θαυμασμό όσο και συζήτηση.

Τι εννοώ;

Η ιστορία, θυμίζοντας μυθιστορήματα όπως το 'Frankenstein' και παραμύθια όπως το 'Pinocchio,' παίρνει μορφή ως η Bella Baxter, υποδυόμενη από την Emma Stone, μια γυναίκα με το μυαλό ενός παιδιού και νυμφομανιακές τάσεις. Αυτή η απόκλιση από τον κανόνα θέτει τις βάσεις για μια ταινία που είναι τόσο οπτικά εντυπωσιακή όσο και εννοιολογικά τολμηρή.


Τεχνικές λεπτομέρειες

Η κινηματογράφηση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόκοσμα πλάνα με fish-eye φακούς και ζωντανά, σχεδόν σουρεαλιστικά χρώματα, δημιουργεί μια κινηματογραφική εμπειρία που ταλαντεύεται ανάμεσα σε έναν εφιάλτη και μια εποχή γεμάτη cartoon-ίστικο slapstick χιούμορ.

Τα σκηνικά, τα κοστούμια, η αισθητική γενικότερα, έχουν έναν αέρα απο Ευρώπη του 19ου αιώνα αλλα παράλληλα gothic, λίγο steampunk και με ελάχιστο μοντερνισμό. Τα κτήρια ουρλιάζουν Gaudí-esque.

Η ταινία ξέρει οτι η πλοκή της είναι απίθανη, φανταστική και παράλογη. Οπότε κάνει τα οπτικά στοιχεία και τις λεπτομέρειες να ταιριάζουν με αυτόν τον παραλογισμό.


Υποκριτική

Οι ηθοποιοί είναι φανταστικοί.

Η ερμηνεία της Emma Stone ως Bella είναι εξαιρετική. Από τον χειρισμό των βασικών λειτουργιών ενός ενηλίκου σώματος μέχρι την αντιμετώπιση πολύπλοκων ανθρώπινων συναισθημάτων, η Stone καθηλώνει το κοινό με μια ερμηνεία που εξελίσσεται ομαλά μέσα από τα διάφορα στάδια της εξέλιξης της Bella.

Ο William Dafoe στον ρόλο του εκκεντρικού και ιδιόρρυθμου Dr. Godwin "God" Baxter, παίζει σημαντικό ρόλο όντας ο δημιουργός, δάσκαλος και πατρική φιγούρα της Bella.
Απλά τον λάτρεψα.
Πέραν απο το 
παραμορφωμένο πρόσωπο και σώμα του, κάθε φορά που έλεγε μια ιστορία για την παιδική του ηλικία, δε μπορούσα παρά να απορίσω και να γελάσω με το πόσο εξωφρενικά ήταν αυτα που περιέγραφε. Πραγματικά θα μπορούσα να δω μια ταινία με την παιδική ηλικία του God. 3ωρη το ελάχιστο κατα προτίμηση.

Ο χαρακτήρας του Mark Ruffalo, Duncan Wedderburn, προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα στην αφήγηση, παίζοντας έναν τρομακτικό και ψυχολογικά χειραγωγητικό χαρακτήρα που εκμεταλλεύεται την αφέλεια της Bella, σπρόχνωντας έτσι την πλοκή της ταινίας αλλα και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη της.

O Ramy Youssef στο ρόλο του Max McCandles ήταν το αντίθετο του Duncan. Ένας γιατρός που ξεκίνησε ως ο φροντιστής της Bella, καταλήγει να αναπτύσσει συναισθήματα για εκείνη, αλλα είναι πολύ δειλός και άτολμος για να την προσεγγίσει όπως θα ήθελε.

Και οι υπόλοιπο ηθοποιοι είναι εξίσου υπέροχοι και οι χαρακτήρες τους ιδιαίτεροι και ιδιαίτερα απολαυστικοί αλλα αυτοί οι τέσσερις είναι το main cast.

"Περιγραφικά" η Πλοκή

Η ταινία παίρνει μια προκλητική στροφή καθώς η Bella, με το μυαλό ενός παιδιού, εξερευνά τις αναπτυσσόμενες σεξουαλικές της επιθυμίες. Αυτό το προκλητικό θέμα παρουσιάζεται με λεπτότητα, επισημαίνοντας τις συνέπειες των πράξεών της και την ευπάθεια που προκαλεί.

Καθώς η Bella μαθαίνει να διαβάζει και να κατανοεί τις περίπλοκες ανθρώπινες συναισθηματικές καταστάσεις, το "Poor Things" γίνεται ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η ταινία πλοηγείται στις πολυπλοκότητες των κοινωνικών προσδοκιών, της ταυτότητας και της αξίας του ατόμου. Θέτει στο προσκήνιο σκέψεις που προκύπτουν από τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι κοινωνικοί κανόνες και τον αγώνα για την αυτοαξία σε έναν κόσμο που συχνά προτιμά συγκεκριμένες ομάδες.

Mini Αναλυση

Το μύνημα της ταινίας μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους.
Είναι σάτιρα του μοντέρνου κόσμου, των ανθρώπινων σχέσεων και της αναγκαστικής γρήγορης ενηλικίωσης των παιδιών;
Η υπερβολικά σεξουαλικοποιημένη Bella το εκφράζει αυτό.
Σε κάποιο σημείο μέσα στην ταινία γίνεται τόσο 
απευαισθητοποιημένή για το σεξ και την σεξουαλική της ορμή, πράγματα τα οποία ήταν driving forces μέχρι στιγμή, που σε κάνει να απορείς, όπως και η ίδια, για της επιλογές της.
Καθώς και οι 3 διαφορετικοί άντρες μέσα στην ταινία που προσπαθούν να την ωθήσουν να ακολουθήσει τη δικιά τους κοσμοθεωρία.

Είναι μια ταινία με ιδεολογία πέρι απόλυτης ελευθερίας, έκφρασης και ισότητας;
Η περίεργη, περιπετειώδης, σεξουαλικά ενεργή και φιλοσοφιμένη Bella το εκφράζει αυτο.

Είναι σαρδονικός ηδονισμός και θλιβερή, καταθλιπτική παράνοια;
Η ύπαρξη της ίδιας της Bella με βάση τη πλοκή, το παρελθόν της και το πώς αντιμετώπισε τα γεγονότα το εκφράζει αυτο.

Απλα δε θελω να δώσω εγώ απάντηση σε αυτό.
Δεν μ'αρέσει να προϊδεάζω άλλωστε.
Αυτό το "αυτό" θα το κρίνεται μόνοι σας.

Κλείσιμο

Είναι πραγματικά ξεκαρδιστική, ανησυχητική, σουρεάλ, "ψυχεδελική" και σε αρκετά σημεία ανεξάρτητα απο τον τόνο που έχει κάθε σκηνη, αρκετά καταθλιπτική.

Παρέχει ωμές, τολμηρές, καυστικές κριτικές για την τάξη, τη ντροπή, το σεξ, την κακοποίηση και την εξάρτηση - όλα σε άψογα αδέξια και σατιρικά ευφυή μορφή.


Αυτή η ταινία μπορεί να συνοψιστεί ως το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" μέσα απο φεμινιστική ματιά. Η ιδέα της ελεύθερης βούλησης σε μια καταπιεστική κοινωνία διερευνάται τόσο στις ταινίες όσο και στα βιβλία. Αλλά η Bella μάχεται με τα τυπικά βασικά της θέλω για σεξουαλική ελευθερία και ανεξαρτησία, ενώ ο Alex μάχεται με τις επιθυμίες για ακραία βία.

Προς απογοήτευση των ανδρών φροντιστών της, η Bella αψηφά τις προσδοκίες που τίθενται στις γυναίκες σε αυτόν τον δυστοπικό κόσμο. Η Bella έχει μια ακόρεστη δίψα για ανακάλυψη και ζωή, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε σε ένα εργαστήριο.


Αν το Poor Things ήταν τραγούδι θα ήταν το

Hot Knife | Fiona Apple

Comments