Gremlins | Christmas Special

Εισαγωγή & Γενικολογίες

Θάνος: Βάρα κλακέτα να ξεκινήσουμε. Κι ας μην έχουμε βίντεο. Ας μιλήσουμε για τα Gremlins, ή αλλιώς τα Mogwais.

Xρήστος: Νομίζω ο διαχωρισμός είναι πως πριν την μεταμόρφωση είναι Mogwai και μετά γίνονται Gremlins. Για αρχή θέλω να πω πως η ταινία είναι over the top. Οι χαρακτήρες που είναι καρικατούρες, ακόμα και τα Gremlins στο σινεμά και στο μπαρ είναι φτιαγμένα για να σατιρίζουν χαρακτήρες της δεκαετίας, μπεκρήδες, γκάνγκστερ και τα λοιπά. Κάνει μια κοινωνική κριτική.

Θ: Εγώ δεν ξέρω αν το βλέπω σαν κριτική, νομίζω ότι απλά ήθελαν να βάλουν τα Gremlins να κάνουν «ηλίθια» πράγματα, και πιάνει και αρχέτυπα από προηγούμενες δεκαετίες, π.χ. τον μαφιόζο του Film Noir, που κουβαλάει μαζί του και μια γκόμενα με κόκκινο κραγιόν, η οποία τελικά είναι μια μαριονέτα (γέλια). Νιώθω ότι στις σκηνές στο σινεμά και στο μπαρ της Dory απλά ήθελαν να τα βάλουν να κάνουν οτιδήποτε ήταν «αμαρτωλό» για το σινεμά, κυρίως το παλιότερο σινεμά, δηλαδή κάπνισμα, τζόγος, τέτοια πράγματα.

Χ: Η σκηνή μέσα στο μπαρ ήταν η αγαπημένη μου σε όλη την ταινία, ήταν απλά χάος, και η Kate η οποία προσπαθούσε να τα κάνει κουμάντο και να τα αποφύγει για να μην την ακουμπήσουν. Το οποίο δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα αστείο ή πολύ κακό, είναι και άλλη εποχή.

Θ: Context matters, νομίζω ότι για τότε ήταν φτιαγμένο για να βγάλει χιούμορ.

Χ: Επίσης Mogwais είναι τα «κακά πνεύματα» στα κινέζικα, το οποίο δίνει και ένα μικρό context στην ταινία. Την βρήκα πολύ διασκεδαστική πάντως, αν και σε μερικά σημεία που απλά περπατούσαν την έκανα για λίγο fast forward. Είναι fun για να κάτσεις να την δεις ένα απογευματάκι.

Θ: Εγώ θέλω να σχολιάσω ότι, επειδή την είδα πρώτη φορά, χωρίς να ξέρω τι γινόταν με τις χριστουγεννιάτικες ταινίες στα 80s, πρέπει να ήταν μια υπερβολικά καλή χριστουγεννιάτικη ταινία αν ήσουν έφηβος και πάνω. Ξεφεύγει λίγο από το Wonderful Life και τον Scrooge. Μπορεί να είναι φτιαγμένο για να θυμίζει παραμύθι, αλλά ήταν υπερβολικά ευχάριστο σαν concept για Christmas Horror. Τα Gremlins έκαναν πολύ καλά αυτό το πάντρεμα, νομίζω κυρίως επειδή πρόσθεσαν το παραμυθένιο/μαγικό στοιχείο.

Σενάριο & Χαρακτήρες

Χ: Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο λόγος που όλοι οι χαρακτήρες ήταν «ασπρόμαυροι»∙ είχες τον κακό τραπεζίτη, την πλούσια που ήταν σκύλα με όλους, την φτωχή οικογένεια που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

Θ: Ναι, για εμένα αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που το κάνει παραμύθι. Πέρα από τον μυστήριο μάγο που σου δίνει το καταραμένο αντικείμενο, το οποίο αν δεν χειριστείς υπεύθυνα θα εξαπολύσεις το κακό στον κόσμο, αυτό που το κάνει ιστορία τέτοιου τύπου είναι ότι δεν υπάρχουν ηθικά γκρίζοι χαρακτήρες. Ίσως ο αλκοολικός γείτονας…

Χ: Ο οποίος ήταν, ας πούμε, όχι ρατσιστής, απλά μισούσε όλα τα ξένα προϊόντα (γέλια).
Ο πατέρας έλειπε σε όλη την ταινία…

Θ: Κυριολεκτικά έλειπε, ήταν ταξίδι σε ένα συνέδριο. Οπότε μας μένει η υπόθεση ότι πρέπει να σταματήσουμε τα Gremlins από το να γκρεμίσουν την γειτονιά.

Χ: Εγώ θέλω να πω, μιας και ανέφερα ότι έλειπε ο πατέρας, ότι μου άρεσε πολύ η μητέρα του Billy ρε φίλε. Ήταν τόσο badass. Το πρώτο kill το έκανε αυτή. Όχι ένα, αλλά τα τρία πρώτα.

Θ: Ακριβώς, η μάνα του είχε αφήσει μόνο ένα, αν ο Billy δεν ήταν τόσο γιωτάς με το σπαθί θα την είχε τελειώσει την ταινία η μάνα του.

Χ: Ένα το έριξε μέσα στο μπλέντερ, στο άλλο πήγε σαν το Psycho με το μαχαίρι από πάνω του και το κάρφωσε 5-6 φορές, και το τρίτο το έβαλε στα μικροκύματα και έσκασε. Ένας χαρακτήρας που περίμενα να παίξει παραπάνω ρόλο ήταν ο Pete ο πιτσιρικάς, αλλά εν τέλει κάτι τέτοιο δεν έγινε. Θέλω να σχολιάσω λίγο τον χαρακτήρα του καθηγητή Hanson, ο οποίος μπήκε στο τριπάκι του επιστήμονα, και δεν ξέρω αν έγινε καταλάθος ή επίτηδες, αλλά θα πατήσω πάνω στο στερεότυπο τώρα και θα πω ότι πέθανε πρώτος και ότι ο πρώτος θάνατος ήταν ο μόνος μαύρος της ταινίας.

Θ: (γέλια) Κοίτα δεν ξέρω αν υπήρχε από τότε αυτό, αλλά ας πούμε ότι ήταν μια ατυχής- ή ευτυχής- σύμπτωση. Ευτυχής όχι επειδή πέθανε ο μαύρος, επειδή έτυχε να επιβεβαιώνει το στερεότυπο και μπορούμε να τα σχολιάσουμε. Θα το κόψω στο μοντάζ αυτό.

Χ: Οι υπόλοιποι χαρακτήρες ήταν, δεν θέλω να πω αδιάφοροι, αλλά δεν είχαν κάτι ουσιαστικό. Μέχρι και η Kate δεν έκανε και πολλά, ακόμη και στις τελευταίες σκηνές απλά συνόδευε τον Billy.

Θ: Θες να πούμε για το σενάριο λίγο πιο γενικά;

Χ: Ήταν η πρώτη φορά που το σενάριο δεν με ένοιαζε καθόλου, απλά μου άρεσε αυτό που έβλεπα και διασκέδασα την ταινία. Ήταν mindless entertainment.

Θ: Ναι θα συμφωνήσω απόλυτα. Το σενάριο είναι οριακά ανύπαρκτο, χωρίς να το λέω για κακό. Αφού η ταινία δουλεύει τόσο καλά πάνω στο πλαίσιο του «κάναμε μια μαλακία και προσπαθούμε να την διορθώσουμε» δεν χρειάζεται κάτι πιο βαθύ σεναριακά. Με εξαίρεση 1-2 σκηνές όπου έλεγε η Kate τους λόγους που μισεί τα Χριστούγεννα.

Χ: Εμένα μου φάνηκαν λίγο out of place αυτές οι σκηνές.

Θ: Ίσως ήταν, αλλά εγώ τις εκτίμησα γιατί έδειξαν ότι είναι ίσως για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες η ταινία. Δεν συναντάς συχνά χαρακτήρες σε ταινίες που έχουν σοβαρούς λόγους να μην τους αρέσουν τα Χριστούγεννα, οπότε για μένα ήταν οι πραγματικά ουσιαστικές στιγμές για το σενάριο αυτές.

Χ: Και ταυτόχρονα σου κάνει το drop ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. (γέλια)

Θ: Ναι, οπότε σίγουρα δεν είναι ταινία για παιδιά. Η Ελλάδα είχε το όριο ηλικίας για τα Gremlins στα 8. Οπότε θέλω να φανταστώ ένα 10χρονο παιδί το οποίο το πήγαν να δει αυτήν την ταινία το 84, οι γονείς του δεν το έβγαλαν από την αίθουσα όταν ξεκίνησαν οι σπλατεριές και οι αποκεφαλισμοί των Gremlins, και έμαθε μέσα από την ταινία ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Δεν ξέρω αν έχει γίνει τέτοιο περιστατικό στην ελληνική ιστορία, αλλά ελπίζω πραγματικά να έχει γίνει.

Σκηνοθεσία

Χ: Στη σκηνή στο YMCA όπου τα φώτα χαμηλώνουν, η μουσική αλλάζει, καταλαβαίνεις πλέον ότι η ατμόσφαιρα βαραίνει. Ήδη ήταν σκοτεινή λόγω της ευαισθησίας των Mogwai στο φως, αλλά εκεί πέρα γίνεται κάτι διαφορετικό. Shit is about to go down.

Θ: Ναι, εκεί είναι άλλωστε και η σκηνή που ο Stripe βουτάει στην πισίνα και γίνεται μετά ο κακός χαμός- όχι ο Youtuber.

Χ: Μπορεί η ταινία να φαίνεται ότι είναι για παιδιά, αλλά όχι απλά δεν είναι, αλλά είναι και πολύ καλό horror. Όχι με την έννοια αίμα, σπλατεριά και τέτοια, αλλά χτίζει καλή ατμόσφαιρα. Από την σκηνή που εκκολάπτονται τα Gremlins ήδη, και ο θεατής αλλά και οι χαρακτήρες έχουν την ίδια ένταση, το οποίο είναι καλό στοιχείο τρόμου. Χτίζει σασπένς, συνδυασμένο με καλό camera work, και καλό soundtrack.

Θ: Εγώ πιστεύω ότι η σκηνοθεσία είναι το δυνατότερο στοιχείο της ταινίας. Όπως είπα το σενάριο δεν έχει κάποια τρομερή ιδιαιτερότητα, οπότε η σκηνοθεσία είναι αυτή που κάνει την ταινία να λειτουργεί τόσο καλά. Μαζί με την φωτογραφία, γιατί είναι μεγάλη δοκιμασία να πρέπει να γυρίσει μια ταινία που πρέπει να είναι σκοτεινή, και με τις λεπτομέρειες, όπως τις αναφορές σε άλλες Sci-Fi ταινίες (Alien, Forbidden Planet, Time Machine) ήταν αυτή που έκανε την ταινία να λάμψει.

Εφέ

Χ: Θέλω να πω ότι αν και τα εφέ μου φάνηκαν πολύ καλά, με σημερινά δεδομένα είναι ελαφρώς ξεπερασμένα. Τα Gremlins έκαναν κάποιες απότομες κινήσεις όταν γύριζαν το κεφάλι τους για παράδειγμα. Δεν θέλω να πω ότι φαινόταν ότι ήταν μαριονέτες, αλλά ήταν μαριονέτες...

Θ: Προσωπικά το μόνο σημείο που μου κλώτσησε ήταν όταν περπατούσαν όλα μαζί. Ναι μεν ήταν λίγο σπαστή η κίνηση στα κοντινά, αλλά εμένα με έβαλε πιο πολύ στην ταινία. Δεν είναι αναγκαστικό ένα μαγικό πλάσμα έχει τον ίδιο τρόπο κίνησης με εμάς.

Χ: Ναι απλά νομίζω ότι σε σύγκριση με το τώρα δεν λειτούργησε. Σίγουρα ήταν πολύ καλή δουλειά για την εποχή, δεν είναι ότι δεν κολλούσε με την ταινία, απλά πάντα οτιδήποτε εκείνης της εποχής έχει μέσα μαριονέτες έχει μια δόση πλαστικού και μια δόση ψεύτικου.

Gremlins & Παραμύθια

Χ: Σαν Mogwai, κρίνοντας από τον Gizmo, είναι αρκετά ειρηνικό. Αλλά τα πρώτα παράγωγα τα φοβάται μέχρι και ο ίδιος ο Gizmo. Βλέπουμε ότι είναι όντως σκανταλιάρικα. Θέλουν να δουν τον κόσμο να καίγεται και απλά να τον βλέπουν να καίγεται.

Θ: Βλέπουμε ήδη τα Mogwai να είναι κακά πριν μεταμορφωθούν. Το οποίο είναι τέλειο για 2 λόγους. Πρώτον επειδή είναι γαμημένες γλύκες, είναι φτιαγμένα για να είναι πάνγλυκα, οπότε είναι καταπληκτικό που αλλάζει έτσι τις προσδοκίες σου, και καταλήγουν να είναι απίστευτα κακά με όλη την έννοια της λέξης. Δεύτερον, επειδή ακριβώς είναι τόσο μικρά και σχεδόν παιχνιδιάρικα, είναι τέλειο να τα βλέπεις να κάνουν σκανταλιές. Ξηλώνουν το ρολόι του Billy για να τον ξεγελάσουν.

Χ: Τα Gremlins δεν είναι κακά με την μεγαλοπρεπή έννοια. Δημιουργούν μικρά ατυχήματα, απλά για να δουν το αποτέλεσμα. Είναι οι προσωποποίηση των χειρότερων ενοχλήσεων που μπορούν να σου συμβούν.

Θ: Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα τους, απλά γαμημένοι καλικάντζαροι. Το οποίο τα συνδέει ακόμα παραπάνω με τα Χριστούγεννα, αν και δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιοι μύθοι στην Αμερική όπως υπάρχουν εδώ. Τα Gremlins απλά υπάρχουν για να καταστρέφουν πράγματα, και για να είναι κάφροι.

Χ: Και μπορεί να είναι εύκολο για τα περισσότερα πράγματα να καταστραφούν, αλλά τα Gremlins είναι εύκολο να δημιουργηθούν.

Θ: Και όποτε δημιουργούνται έχουμε σκηνάρες. Και στην πισίνα και στο τέλος στο σιντριβάνι που απλά βγαίνει ο σκελετός του Stripe με τα μάτια απ’ έξω. Νομίζω ότι οριακά οι άνθρωποι ήταν αρκετά πιο αδύναμοι σαν χαρακτήρες, αλλά οκ, η ταινία λέγεται Gremlins και δεν λέγεται Humans.

Χ: Έχουμε πει ότι είναι η προσωποποίηση του «αδύναμου» κακού, και προκαλούν ζημιές, και ότι η ταινία είναι σαν παραμύθι, αλλά όχι μεταγενέστερο παραμύθι. Τα Gremlins μας πάνε στα αυθεντικά παραμύθια, στη μορφή που είχαν τον 19ο αιώνα, έχουν ένα πιο σκοτεινό δίδαγμα, και σου δείχνει ότι ο κόσμος δεν είναι τέλειος, και πρέπει να προσέχεις κάποια πράγματα.

Θ: Κι εμένα γι αυτό μου άρεσε. Πλησιάζει το πόσο πραγματικά σκοτεινά ήταν τα παλιά παραμύθια, ενώ τα αγγίζει επίσης με το misconception ότι είναι για παιδιά. Πολλά παραμύθια άμα τα σκεφτείς έχουν μέσα πολύ αιματηρές εικόνες, αλλά ασχολούμαστε μαζί τους μόνο ως παιδιά. Νομίζω όμως ότι το κομμάτι του διδάγματος, όπως και στις ιστορίες των Grimm είναι λίγο σε δεύτερη μοίρα, και εστιάζει η ταινία στο αγνό στόρυ.


Τελικά σχόλια & Καλά Χριστούγεννα

Θ: Θέλω να μου πεις πώς σου φάνηκε σαν Χριστουγεννιάτικη ταινία, και αν έχει θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες κλασσικές χριστουγεννιάτικες.

Χ: Να σου πω την αλήθεια, ίσως επειδή ταινίες όπως το Home Alone τις έχω χιλιο-δει, πλέον πιο εύκολα θα καθόμουν να δω Gremlins.

Θ: Νομίζω ότι συμφωνώ κι εγώ, γιατί τις κοινότυπες feelgood Χριστουγεννιάτικες ταινίες δεν μπορώ να κάτσω να τις δω τόσο εύκολα. Ίσως επειδή δεν πιάνουν ακριβώς το vibe μου τώρα που μεγάλωσα λίγο. Κάπου εκεί μαζί με το Home Alone και το Trading Places βάζω και τα Gremlins.

Χ: Εγώ νομίζω μπορώ να προσθέσω και το φετινό Violent Night. Αν και λίγο μεγάλη, μου άρεσε αρκετά σαν Christmas Slasher.

Θ: Εγώ, επειδή έχω όρεξη να κράξω, απλά θα πω ότι σίγουρα στις τοπ Χριστουγεννιάτικες ταινίες ΔΕΝ ανήκει το Nightmare Before Christmas.

Χ: Είναι ξεκάθαρο Halloween ταινία.

Θ: Είναι ξεκάθαρα ταινία που δεν αξίζει να την βλέπεις μία φορά τον χρόνο.

Comments