Λίστα | 9 Aκόμη ταινίες γυρισμένες σε μόνο ένα σκηνικό


Συνεχίζοντας από την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή οι 9 μου φάνηκαν λίγες, και υπάρχουν πολλές καλές ακόμη εκεί έξω, είπα να συνεχίσω να γράφω για ταινίες που δεν διαδραματίζονται σε παραπάνω από μερικά δωμάτια. Είτε είναι ένα σπίτι, είτε κυριολεκτικά ένα δωμάτιο, αυτές οι ταινίες βασίζονται σε πολλά άλλα πράγματα, από τους χαρακτήρες τους μέχρι το σκηνικό τους, αλλά σίγουρα όχι σε μεγάλα εξωτερικά πλάνα. Θα διαβάσετε πάλι λοιπόν για 9 δημιουργίες που δεν χρειάζονται παραπάνω πράγματα από ένα σκηνικό και μερικούς ηθοποιούς για να σας κάνουν να τις θυμάστε για καιρό.



Ένας άντρας δέχεται πρόσκληση για μια μάζωξη από την πρώην σύζυγο του, και φυσικά, για να έχουμε ταινία, αποφασίζει να πάει. Τα πράγματα ξεκινούν αμήχανα, και όσο η νύχτα προχωράει γίνονται όλο και πιο άβολα, όχι μόνο για αυτούς τους δύο, αλλά και για τους υπόλοιπους καλεσμένους, μέχρι που καταλήγουμε σε ένα κρεσέντο. Μέσα σε μια μιάμιση ώρα, η συνεχώς αυξανόμενη ένταση είναι αρκετή για να σε κάνει να επενδύσεις στην ταινία και να απορροφηθείς μέσα της.



Μία ομάδα μαθηματικών βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα σπίτι, και για να ξεφύγουν πρέπει να λύσουν τους γρίφους που έχει τοποθετήσει ο εγκέφαλος πίσω από αυτήν την πλεκτάνη. Ταινία βασισμένη ξεκάθαρα πάνω στις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών χαρακτήρων της, οι οποίοι αναγκάζονται να δουλέψουν σαν ομάδα κατά τη διάρκεια της. Προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη για λάτρεις των μαθηματικών και των Escape Rooms.


3. 1408

Ο John Cusack, στο ρόλο ενός συγγραφέα βιβλίων που καταρρίπτει παραφυσικά φαινόμενα, συναντά τον Samuel L. Jackson, ως τον Manager του ξενοδοχείου που περιέχει το στοιχειωμένο δωμάτιο 1408. O Cusack ζητάει να μείνει στο δωμάτιο, παρά τις προειδοποιήσεις του δεύτερου, μια απόφαση που σύντομα μετανιώνει. Δεν θέλω να αποκαλύψω πολλά περισσότερα, καθώς αξίζει να μπείτε στην ταινία χωρίς να ξέρετε πολλά, και να χαθείτε ανάμεσα στην αλήθεια και τη φαντασία.



Το sequel του πολύ επιτυχημένου Found Footage Film "Cloverfield" (που τελικά δεν ήταν sequel αλλά ήταν απλά στο ίδιο σύμπαν) δεν χρειάζεται παρά μια υπόγεια αποθήκη για να αποτελεί εξαιρετικό δημιούργημα. Με τον John Goodman να δίνει ρέστα στο ρόλο του, και μια εντελώς κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, η οποία σε αφήνει ζαλισμένο ως προς τι πραγματικά πρέπει να πιστέψεις, είναι ένα θρίλερ γεμάτο αγωνία, κι ας αποκλίνει αρκετά από την πρώτη ταινία του σύμπαντος.



Σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου "εφηβικές" ταινίες, το Breakfast Club λέει την ιστορία 5 μαθητών που αναγκάστηκαν να περάσουν μαζί την Κυριακή τους στην τιμωρία του σχολείου. Βλέπουμε λοιπόν πως ξεπηδάει αυτόνομα μια παρέα μεταξύ τους, την οποία παρακολουθούμε μέχρι τέλους. Μια πραγματικά πολύ ανάλαφρη και ζεστή ταινία, που σχεδόν τίποτα παρόμοιο της δεν έχει υπάρξει από την κυκλοφορία της.



Σε ένα οικογενειακό τραπέζι, για μια στιγμή τα φώτα σβήνουν, και τα πράγματα αλλάζουν. Η τροχιά ενός κομήτη που περνάει κοντά από το σπίτι επηρεάζει τα καλώδια στη γειτονιά, το οποίο έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στους πρωταγωνιστές μας. Το Coherence είναι μια ταινία που κρατάει το μυστήριο της μέχρι την τελευταία στιγμή, στην οποία μάλιστα φτάνει σε ηθικό δίλημμα. Μια τρομερή ιδέα, με πολύ καλή εκτέλεση, η οποία παρά το χαμηλό budget κατάφερε να αποτυπωθεί εξαιρετικά στις οθόνες.


7. Saw

Πλέον θεωρείται κλασικό, αλλά κάποτε το saw ήταν το πιο φρέσκο horror που είχε βγει για πολύ καιρό. Ένα φαινόμενο το οποίο πυροδότησε άλλα 6 sequel, ένα reboot, και ένα spin-off, ξεκίνησε με μια αυτόνομη ταινία, με δύο τύπους άγνωστους μεταξύ τους, αλυσοδεμένους σε ένα μπάνιο. Ένα πραγματικό διαμάντι για το horror cinema με τεράστια cultural impact στο χώρο των ταινιών τρόμου, το saw μας δείχνει ότι μερικές φορές το να μην έχεις budget για πάνω από ένα δωμάτιο (γιατί όντως δεν είχαν) ίσως να μην είναι τόσο σημαντικό.


8. Clue

Είμαι σίγουρος πως έχετε δει πολλές μεταφορές από βιβλία σε ταινίες. Επίσης και από αληθινές ιστορίες σε ταινίες. Πόσες φορές όμως έχετε δει επιτραπέζιο να μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη; Μάλλον σχεδόν καμία. Το Clue λοιπόν πέφτει σε ακριβώς αυτήν την κατηγορία, καθώς είναι μεταφορά του ομώνυμου επιτραπέζιου παιχνιδιού (το οποίο αργότερα μεταονομάστηκε σε Cluedo) και είναι μια εξαιρετική ταινία. Μέσα στην κλασική και αγαπημένη βίλλα του παιχνιδιού, οι γνωστοί σε μάλλον όλους πλέον χαρακτήρες προσπαθούν να εξιχνιάσουν τις δολοφονίες που συμβαίνουν, σε μια καλογραμμένη μαύρη κωμωδία γεμάτη αναφορές και νύξεις στο ίδιο το επιτραπέζιο.


9. Cube

Τεχνικά το Cube δεν είναι γυρισμένο σε ένα δωμάτιο, αλλά κάνει κάτι ακόμα καλύτερο και πιο ψυχεδελικό: κάθε δωμάτιο είναι σχεδόν ίδιο με όλα τα υπόλοιπα. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας μας λοιπόν, βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε έναν κύβο, ο οποίος αποτελείται από μικρότερα δωμάτια, σχεδόν ίδια μεταξύ τους, μερικά από τα οποία είναι παγιδευμένα. Αποτελεί μια ταινία τόσο έντονη για κάθε θεατή, καθώς από τη μέση της ταινίας και μετά έχεις ήδη ξεκινήσει να διαλέγεις ποιος από τους πρωταγωνιστές θέλεις να ζήσει, και οι στιγμές αγωνίας δεν κάνουν παύση σχεδόν ποτέ.

+1. Alien

Οκ, ακόμα ένα cheat όπως με το Cube, αλλά τι να κάνουμε, το Alien είναι ταινιάρα και θα το αναφέρω όπου μπορώ. Μπορεί ένα ολόκληρο διαστημόπλοιο να μην θεωρείται μόνο ένα δωμάτιο, αλλά νομίζω πως αν είσαι σε ένα σιδερένιο κουτί στη μέση του διαστήματος υπάρχει αρκετό αίσθημα κλειστοφοβίας και μοναξιάς. Στην τελική, το βάζω σαν τιμητική αναφορά, γιατί σε κάθε λίστα με ταινίες πρέπει να αναφέρεται το Alien. Ναι, σε ΚΑΘΕ λίστα, δεν με ενδιαφέρει αν έχεις λίστα με τις 5 καλύτερες ρομαντικές κομεντί, το καλό που σου θέλω να βάλεις το Alien ως μία από αυτές.

Comments