Heavy Trip | Χαοτική Μέταλ Κωμωδία

 


Hevi Reissu όπως είναι το Φινλανδικό της όνομα, είναι μια ταινία που ακολουθεί το ταξίδι τεσσάρων νέων στην προσπάθεια τους να ξεκινήσουν μια Metal μπάντα και να οργανώσουν το πρώτο τους Live.

Ο Turo, ο Lutvonen, ο Jynkky και ο Pasi, ζουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό στη βόρεια Φινλανδία. Είναι ένα γκρουπ απροσάρμοστων και αυτό που τους ενώνει είναι η αγάπη τους για το Metal και η μπάντα τους.
Μια μπάντα Heavy Metal στην οποία κάνουν αρκετά καλές διασκευές τραγουδιών άλλων συγκροτημάτων και που ποτέ δεν έχουν παίξει μπροστά σε ζωντανό κοινό. Ο λόγος;
Ο Turo, που είναι η φωνή της μπάντας, τον πιάνει τρακ μπροστά σε ζωντανό κοινό, αλλά δεν έχει το θάρρος να το πει στους φίλους του. Όπως δεν έχει και το θάρρος να εκφράσει τα συναισθήματα του στην κοπέλα που αγαπά.


Προσπαθούν ξανά και ξανά να βρουν τον δικό τους ήχο, αλλά συνέχεια αποτυγχάνουν,
μέχρι τη μέρα που ο Lutvonen έχει ένα εργατικό ατύχημα στο σφαγείο ταράνδων που δουλεύει. Αφού καλεί όλη την παρέα να τους ανακοινώσει τη θεόσταλτη (σατανόσταλτη;) έμπνευση του, μαζεύονται και γράφουν/παίζουν το πρώτο τους τραγούδι.
Και έτσι οι Impaled Rektum γεννιούνται.

Symphonic post-apocalyptic reindeer-grinding Christ-abusing extreme war pagan Fennoscandian metal.

Χωρίς να spoil-άρω πολλά πράγματα.
Μια μικρή παρεξήγηση αφήνει όλο το χωριό να νομίζει ότι η μπάντα των παιδιών είναι προγραμματισμένη να παίξει σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στη Νορβηγία.
Όλοι αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στους 4 απροσάρμοστους και ανεβαίνουν στα μάτια τους σε επίπεδο celebrity.
Αρχίζουν να δουλεύουν πάνω στους εαυτούς τους και να προετοιμάζονται για το υποτιθέμενο Live που πρόκειται να γίνει. Αγοράζουν Van, δημιουργούν promo υλικό, κάνουν μέχρι και ένα μικρό δοκιμαστικό live σε ένα τοπικό μαγαζί στο χωριό τους.
ΑΛΛΑ...
Η ιστορία ξαφνικά παίρνει στροφή και πάει από το κακό στο χειρότερο.
Το ψέμα αποκαλύπτεται, συμβαίνουν ατυχήματα, συλλήψεις, συγκρούσεις, καταδιώξεις, εκρήξεις!
Γενικά κυριεύει ένας αέρας τραγωδίας και χάους.


Έπειτα από τα σκαμπανεβάσματα, αποφασίζουν ότι FUCK IT, θα πάμε για το Live και ας παίξουμε και στο parking του festival.
Και σε αυτό το σημείο είναι που ξεκινάει το χαοτικό κομμάτι της ταινίας.
Όχι ότι μέχρι εδώ ήταν βαρετά, είχε υπέροχες και ξεκαρδιστικές στιγμές, αλλά από εδώ ξεκινάει το road trip για το Live. Ένα HEADBANGING ROAD TRIP.


Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και υπερβολικές προσωποποιήσεις των στερεότυπων του Metal. Η ταινία πατάει σε κάθε στερεότυπο του Metal Head και την κουλτούρα γύρω από αυτό και το κάνει καλά. Η πλοκή της ιστορίας είναι ξεκαρδιστική και αρκετά ρεαλιστική, πολλές μπάντες περνούν τέτοιες δυσκολίες - ίσως όχι σε τόσο ακραίο βαθμό, αλλά δυσκολίες όπως και να έχει - και η ταινία κάνει καλή δουλεία στο να αναδείξει αυτές τις δυσκολίες.

Η κινηματογραφία είναι αρκετά καλή, η Φινλανδική εξοχή είναι φυσικά υπέροχη, και ήταν το τέλειο σκηνικό για τον Metal ήχο και στοιχείο της ταινίας.
Το χιούμορ της ταινίας μπορεί να μην είναι για όλους μιας και μερικές φορές είναι λίγο κρύο και ξερό. Προσωπικά το λάτρεψα.
Δεν χρειάζεται να είσαι εγκυκλοπαίδεια του Metal για να δεις την ταινία, αλλά αν είσαι τελείως άσχετος, μερικά αστεία δε θα τα πιάσεις καν.
Τα οπτικά αστεία ήταν επίσης καλοφτιαγμένα.
Η ταινία είναι ένα μουσικό αφιέρωμα στο Metal και σε άλλες παρόμοιες ταινίες (δες Spinal Tap).


10/10 recommended για τους Metal heads εκεί έξω.
7/10 για όσους θέλουν να δουν μια καλή κωμωδία.
(Disclaimer: Το χιούμορ είναι αντικειμενικό).

Αν το Heavy Trip ήταν τραγούδι θα ήταν το :

Kuusamo | Impaled Rectum 

(γιατί φυσικά και θα έβαζα το δικό τους τραγούδι)

Comments