Rams | Δεσμός Αίματος


Έχοντας δει την ταινία, έχω μόνο μία απορία πλέον: πώς γίνεται να κατάφερε να με κάνει να νιώσω τόσα πολλά πράγματα, μια ταινία στην οποία δεν γίνεται σχεδόν τίποτα;

Περίληψη: Σε μια πόλη της Ισλανδίας, δύο αδέρφια έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια, παρ' όλο που μένουν δίπλα-δίπλα. Το μόνο που τους ενώνει, εκτός από τους ίδιους γονείς, είναι το κοινό τους επάγγελμα, η κτηνοτροφία κριαριών και προβάτων, και η αγάπη τους για αυτά. Όταν μια ασθένεια που προσβάλει όλα τα ζώα στην κοιλάδα απειλεί να τα αφανίσει, επηρεάζεται και η σχέση των δύο αδελφών.

Για κάποιον λόγο αυτή η ταινία, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, διαφημίστηκε σαν κωμωδία. ΔΕΝ είναι. Αυτή η ιστορία θυμίζει πολύ περισσότερο αρχαιοελληνική τραγωδία, από οτιδήποτε άλλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιέχει κωμικές στιγμές. Το καταπληκτικό είναι πως και το δράμα και η κωμωδία προκύπτουν τόσο πηγαία μέσα στην ταινία, διακριτικά πάντα βέβαια, χωρίς κινηματογραφική υπερβολή, που πιθανότητα αυτή να είναι η απάντηση στην ερώτηση που έκανα προηγουμένως.


Όταν κάτι έχει μια τόσο απλή παρουσία στην οθόνη, σε πείθει ότι είναι 100% αληθινό. Με την έλλειψη λυπημένου πιάνου σε κάθε σοβαρή στιγμή και upbeat μουσικής να τονίζει κάθε punchline, το Rams καταφέρνει να σε κάνει να αισθανθείς πολλά, ακριβώς επειδή δεν προσπαθεί να στα επιβάλλει και να τα εκβιάσει. Υπήρχαν στιγμές που πραγματικά ήθελα να μιλήσω στον Gummi και τον Kiddi, το οποίο είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ταινίας για εμένα.

Αυτοί οι δύο ρόλοι, και οι ηθοποιοί που τους υποδύθηκαν, είναι για εμένα το δυνατότερο στοιχείο. Με κάθε κίνηση, βλέμμα, λέξη, σε πείθουν ότι δεν είναι ηθοποιοί, αλλά 2 κτηνοτρόφοι που απλά τους προσέλαβαν να είναι ο εαυτός τους όσο τους κινηματογραφούν. Χωρίς να ξεφύγουν ποτέ από το ρόλο τους, μέσα από την υποκριτική τους είναι αυτοί που σε βάζουν μέσα στην ταινία, και συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στο να πειστείς πως όσα βλέπεις είναι καταστάσεις που επηρεάζουν πραγματικούς ανθρώπους.


Το άλλο μεγάλο κομμάτι της ταινίας φυσικά είναι το περιβάλλον, και παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, σχεδόν όσο τα 2 αδέρφια. Τα άδεια, και κυρίως παγωμένα, τοπία που βλέπουμε έχουν επίσης σημασία στην πλοκή: όταν πλέον έχουν εξαφανιστεί όλα σου τα ζώα και δεν μπορείς να συνεχίσεις να ασκείς το επάγγελμα που έκανες τόσο καιρό, η γύρω φύση βρίσκεται εκεί για να σου υπενθυμίσει ότι δεν έχεις και πολλές άλλες αντίστοιχες επιλογές. Κάπως έτσι η σχέση του Gummi και του Kiddi φτάνει στην πιο ακραία κατάσταση που έχει υπάρξει, όταν ο δεύτερος ανακαλύπτει πως ο άλλος έχει κρατήσει ζωντανά μερικά από τα ζώα του στα κρυφά.

Από αυτό το σημείο και έπειτα ξετυλίγεται το τραγικό μεγαλείο του Rams∙ όταν το αίμα σου, ο αδερφός σου, τον οποίον μισείς, συνεχίζει να σου δίνει λόγους να το κάνεις, αλλά ζητάει την βοήθεια σου να σώσει κάτι που αγαπάς και εσύ, είναι μια κατάσταση που ακολουθεί κάθε στοιχείο του ορισμού της τραγωδίας.

Στην πραγματικότητα αυτό που όντως φοβούνται και αποστρέφονται οι πρωταγωνιστές μας είναι η αλλαγή. Έχουν δημιουργήσει μια στατική ρουτίνα εδώ και πολλά χρόνια, με μεγαλύτερη τους αγάπη από όλες τη δουλειά τους, οπότε όταν αυτή αφανίζεται, χαλάει και ο τρόπος ζωής τους. Αρνούνται να αλλάξουν επάγγελμα, ο κόσμος προχωράει κι αυτοί επιλέγουν να μείνουν πίσω.


Το Rams σίγουρα δεν είναι μια ταινία που θα σε αφήσει έκπληκτο. Κάθε πράγμα που ακολουθεί το περιμένεις, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτή η αναμονή είναι που δημιουργεί το συναισθηματικό δεσμό με τους χαρακτήρες, καθώς δημιουργεί μια αίσθηση ότι τα πράγματα είναι αναπόφευκτα. Με τη σειρά της αυτή η αίσθηση σε κάνει να δεθείς ακόμα περισσότερο με τα 2 αδέρφια, καθώς ξέρεις ότι η μοίρα τους δεν το έχει γραφτό να κερδίσουν αυτά που θέλουν.

Θέλω να αποφύγω να κάνω την γραφικότητα και επειδή είναι η μόνη ισλανδική ταινία που έχω δει να βάλω για τραγούδι κάποιο παραδοσιακό ισλανδικό σαν το Íslandsklukkur, οπότε: Αν το Rams ήταν τραγούδι θα ήταν το
γιατί, εκτός από τον τίτλο, δημιουργεί για εμένα μια αντίστοιχη "άσπρη" ατμόσφαιρα, με μια υποβόσκουσα ένταση που αντιλαμβάνεσαι λιγότερο άμεσα, ακριβώς όπως και στην ταινία.

Comments