Λίστα | 10 άγνωστες ταινίες που πρέπει να δείτε


Πολλοί από εσάς γκρινιάζετε ότι δεν γράφουμε για mainstream ταινίες. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι ότι εσείς δεν βλέπετε πιο άγνωστες ταινίες. Σαν γνωστός κομπλεξικός λοιπόν αποφάσισα, αντί να κάτσω να γράψω για καμια γνωστή ταινία, να σας προτείνω ταινίες που ίσως να μην πέτυχαν να μείνουν στην ιστορία σαν μεγάλες επιτυχίες, παραμένουν ωστόσο εξαιρετικά δείγματα καλού σινεμά/storytelling. Ακολουθούν 10 σχετικά "μικρές" ταινίες, με λιγότερες από 50.000 βαθμολογίες στο IMDb (για να έχετε μέτρο η χιλιοστή πιο βαθμολογημένη ταινία έχει σχεδόν 200.000, δηλαδή τις τετραπλάσιες) οι οποίες είναι κρυμμένα διαμάντια και αξίζουν τον χρόνο σας.



Μια ταινία με ακριβή τίτλο. Μια εφηβική καφρίλα καταλήγει σε ένα ατύχημα, το οποίο αλλάζει την σχέση της παρέας με απροσδόκητο τρόπο. Οι προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν το γεγονός, αλλά και η δυσκολία της διατήρησης των σχέσεων τους δημιουργούν ένα πραγματικά σκοτεινό και βαρύ συναισθηματικό αποτέλεσμα.



Μία επίσκεψη σε ένα σπίτι είναι το έναυσμα για την μυστηριώδη αυτή ταινία. Το περίεργο και υπερφυσικό όνειρο ενός καλεσμένου, όταν εξιστορείται, δίνει την ευκαιρία στους υπόλοιπους να πουν τις δικές τους περίεργες ιστορίες. Μία σχεδόν ανθολογική ταινία, που έχει το απόλυτο φινάλε, τόσο ενδιαφέρον που σε αφήνει με το σαγόνι στο πάτωμα.



Ένας Ιταλός αναγκάζεται να μετακομίσει στην Σουηδία λόγω δουλειάς, και το πολιτισμικό σοκ, καθώς και ο έρωτας του με μια γυναίκα, είναι υπερβολικά μεγάλο βάρος για να επωμιστεί. Μια κωμωδία που ταιριάζει στα δεδομένα της Ελλάδας, καθώς τονίζονται οι διαφορές με τους "πολιτισμένους" βορειοευρωπαίους, και προσφέρει άπλετο γέλιο.



Το κατασκηνωτικό slasher με τίτλο The Burning είναι μια από τις καλύτερες ταινίες να δεις με παρέα. Η ταινία σε χτυπάει με ατελείωτο χιούμορ, ενώ το εφηβικό vibe βρίσκεται διάχυτο παντού. Τη στιγμή δε που ξεκινούν οι φόνοι η ένταση σε χτυπάει ακόμη πιο δυνατά, καθώς έχεις χαλαρώσει από το πρώτο μισό της ταινίας, και έχεις ήδη βρει μια νέα παρέα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.



Μια εξαιρετική περιπέτεια, με ευκολία η καλύτερη που έχω δει ποτέ. Κλασική ιστορία που παρά την ηλικία της ταινίας στέκεται τέλεια ακόμα και σήμερα, με εξαιρετικά αστεία, τρομερές μάχες, και τον Errol Flynn σε έναν αγαπημένο ρόλο. Άνετα ταινία που μπορείς να την δεις παιδί και να την αγαπήσεις, και μετά από χρόνια να κάνεις παιδιά, να βάλεις να την δείτε, και να τους αρέσει το ίδιο· με μια λέξη: διαχρονική.



Από τις πιο γλυκές ταινίες που έχω δει, το Purple Rose Of Cairo δεν είναι μόνο μια όμορφη ρομαντική ιστορία, αλλά και ένα βαθύ ταξίδι σε φιλοσοφικά ερωτήματα. Μια βόλτα σε δρόμους που σε κάνουν να σκέφτεσαι πολλά για τη ζωή σου, και μέχρι το τέλος της ταινίας έχεις συνειδητοποιήσει το πόσο έχεις ανάγκη να ξεφεύγεις από τον πραγματικό κόσμο, αρκεί να μην χαθείς μέσα στους ψεύτικους.



Με μεγάλη διαφορά η αγαπημένη μου ταινία του Jackie Chan, η must κινεζιά που πρέπει να δείτε. Απίστευτα κασκαντερικά (duh), πρωτοτυπία στις πολεμικές τέχνες που απεικονίζονται, και η λατρεμένη κινεζική εκκεντρικότητα κάνουν αυτήν την ταινία αστεία, διασκεδαστική, και ξεχωριστή σε σχέση με αντίστοιχες ταινίες του είδους.



Ξεκάθαρα η καλύτερη κωμωδία που μπορείτε να δείτε στη ζωή σας. Δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα για να σας πω, η μόνη ανάμνηση που έχω είναι για 1,5 ώρα να γελάω. Δείτε την.



Έχω αναφέρει ξανά το πόσο λατρεύω αυτήν την ταινία στο review που έγραψα. Μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα και γέλιο και σκέψη, βαθιά περισυλλογή και διασκέδαση, ενώ συγχρόνως τοποθετεί τον καθρέφτη απέναντι μας. Η θεματική του "πόσο ηθική είναι η ανθρωπότητα τελικά;" κυριαρχεί σε όλη την ταινία, και αξίζει την προβολή σας αν θέλετε να δείτε βαρύ σε περιεχόμενο sci-fi, αλλά όχι σε επιστήμη.



10 + 1


Ήμουν λίγο διστακτικός στο να βάλω την συγκεκριμένη ταινία, καθώς ίσως είναι άγνωστη επειδή είναι ελληνική. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι από τις πιο γνωστές σύγχρονες ταινίες, αλλά πληροί το κριτήριο που έθεσα με τις βαθμολογίες, οπότε βρίσκω την ευκαιρία να σας μιλήσω και για αυτήν την ταινία.

Μια ιστορία για έναν τοξικομανή που δεν μπορεί να βρει άκρη καθώς είναι 15αυγουστος και όλοι λείπουν από την Αθήνα. Από τις αγαπημένες μου ταινίες που ασχολούνται με τη θεματική των ναρκωτικών, και πλέον iconic 15αυγουστιατικη ταινία μαζί με τα "Φτηνά Τσιγάρα", ιδανική για να την δείτε όταν ξεμείνετε στην πόλη χωρίς φίλους και πρέπει να γεμίσετε ένα απόγευμα.

Comments