Nightcrawler | Αν αιμορραγεί, ηγεί.


 Στο nightcrawler πρωταγωνιστει ο Jake Gyllenhaal ως Lou Bloom.

Είναι ένας άνεργος που κάνει μικροδουλειές για να βγάλει τα προς το ζην.
Στην απελπισία του για δουλεία ανακαλύπτει, την υπόγεια σκηνή της εγκληματικής δημοσιογραφίας του Los Angeles. Ξεκινάει λοιπόν σαν ερασιτέχνης και ανεξάρτητος βιντεογράφος, να βιντεοσκοπεί εγκληματικές δραστηριότητες και ατυχήματα και να πουλάει τα βίντεο σε όσα κανάλια είναι διατεθειμένα να του δώσουν την αμοιβή που τους ζητάει για αυτά τα "καυτά" ντοκουμέντα.

Σε πρώτη φάση δικαιολογείς τον Lou και τις πράξεις του, σαν έναν απλό άνθρωπο που προσπαθεί να επιβιώσει αλλά όταν τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και σκοτεινά και όσο περισσότερο τον παρακολουθείς τότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι...

Lou: Bloody?
Nina: Well.. Graphic.

Βλέπει τον εαυτό του σαν φωτογραφικό/κινηματογραφικό καλλιτέχνη παρά σαν παραβάτη και εγκληματία.
Η γλώσσα του σώματος του, οι εκφράσεις του και η συμπεριφορά του, είναι όλα τεχνητά.
Τίποτα πάνω του δεν είναι γνήσιο, όλα πράγματα που έμαθε στον εαυτό του να κάνει με σκοπό να φανεί πιο ανθρώπινος. Το μόνο αληθινό πάνω του είναι ο τρόπος με τον οποίο μιλάει. Γρήγορη ομιλία που καταβάλει τους συνομιλητές, μετατρέποντας κάθε διάλογο σε μονόλογο.

Why you pursue something, is as important as what you pursue.

Ο Χαρακτήρας του Lou είναι η προσωποποίηση της αντικοινωνικής διαταραχής.
Το τόξο του χαρακτήρα του εξελίσσεται από ένα κοινωνικά αμήχανο "απόβλητο" σε έναν αδίστακτο και ψυχρό άνθρωπο που δε θα σταματήσει σε τίποτα για να πετύχει τους στόχους του. Ένας ψυχοπαθής "ηγέτης" και σύμβολο του καπιταλισμού αλλά παράλληλα ένα υποπροϊόν του, διότι έτσι έγινε λόγω των καταστάσεων και του περιβάλλοντός του.
Έγινε ακριβώς αυτό που οι άλλοι χρειαζόντουσαν και απαιτούσαν από αυτόν να γίνει.

Η συνεχείς πίεση για κάτι καλύτερο από τον εργασιακό του τομέα σε συνδυασμό με την ψεύτικη περσόνα που έχει δημιουργήσει τον οδηγούν όλο και σε πιο ακραίες καταστάσεις σε σημείο που μερικές φορές ραγίζει τον προσωπείο και η ενόχληση του για το τι έχει γίνει φαίνεται.


Μια λεπτομέρεια σχετικά με τη φυσική εμφάνιση του Lou που τον κάνει να φαίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστικό - το βάρος του είναι επικίνδυνα χαμηλό.
Παρόλο που μοιάζει σαν να μην έχει φάει για εβδομάδες, εξακολουθεί να είναι σωματικά ισχυρός και γεμάτος ενέργεια, κάτι που θυμίζει κάποιο παραφυσικό πλάσμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον ηθοποιό βάσισε την εμφάνιση του σε ένα πεινασμένο κογιότ.

Αν βάλουμε στην άκρη όμως τον πρωταγωνιστή θα δούμε ότι και οι υπόλοιπο χαρακτήρες μέσα στη ταινία δεν είναι αγγελούδια.
Ο πρωταγωνιστής περιτριγυρίζεται από στυγνούς, άκαρδους και χειραγωγητες ανθρώπους.
Άτομα της showbiz και της κουλτούρας των πλουσίων του Los Angeles.
Το μόνο που θέλουν από αυτόν είναι κάτι καλύτερο να προβάλουν με σκοπό το κέρδος ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκε.


Και καταλήγουμε στο δημοσιογραφικό ήθος και το μήνυμα της ταινίας γύρω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την κατάχρηση ιστοριών με μοναδικό σκοπό την τηλεθέαση, τα κλικ και τα νούμερα, η ανοιχτή στάση προς τη προβολή βίας και αποκρουστικών ή χυδαίων εικόνων ανεξάρτητα από το ποιος είναι το θύμα και πόσο μεγάλη η τραγωδία και η μηδαμινή έκφραση συναισθημάτων ή συμπόνιας κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, είναι μήνυμα που έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές αλλά πρώτη φορά σε ρίχνει κατευθείαν στους βρώμικους δρόμους του πώς αποκτάται αυτό το είδος βίντεο.

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη ταινία, αν και αναστατώνει, είναι MUST WATCH.
Είναι πολύ σκοτεινή και τραχιά ταινία, και εικονογραφικά και θεματικά.
Η ερμηνεία του Gyllenhaal για τον ρόλο είναι φαινομενική και ξεπερνάει όλους τους προηγούμενους ρόλους του, νομίζω ότι κανείς δε θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει σαν Lou. Οι δεύτεροι ρόλοι με τους Rene Russo και Bill Paxton είναι επίσης φανταστικοί και οι χαρακτήρες τους ταιριάζουν τέλεια στην ταινία.

Αν το Nightcrawler ήταν τραγούδι θα ήταν το

Power for Power | Swans

Comments